Masło Shea ma właściwości nawilżające i zmiękczające. Poprzez intensywne nawilżenie opóźnia procesy obumierania i złuszczania naskórka, stwarzając wrażenie młodej skóry. Liczne składniki o działaniu przeciwstarzeniowym masła Shea wpływają na opóźnienie starzenia skóry. Masło Shea chroni przed działaniem promieni słonecznych, a ze względu na bogaty skład, jest odpowiednie dla każdego rodzaju skóry. Znajduje też zastosowanie w pielęgnacji cienkiej i delikatnej skóry pod oczami, wspomagając redukcję obrzęków i rozjaśnianie cieni. Może być stosowane na blizny, wpływając na wyrównanie kolorytu skóry, a ukrywając wszelkie niedoskonałości. Przywraca skórze nieskazitelny wygląd.
Głównym składnikiem masła Shea są nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy i nasycony kwas stearynowy, które łącznie stanowią ok. 90% zawartości masła. Masło zawiera również kwas palmitynowy i linolenowy. W oleju z drzewa masłowego występują polifenole takie jak np. kwas trans cynamonowy, stosowany jako roślinny filtr ochronny przeciw negatywnemu działaniu promieni słonecznych UVB oraz wykazujący działanie przeciwnowotoworowe.
Poza tym masło Shea zawiera inne substancje istotne w pielęgnacji skóry:
Masło Shea pozyskuje się z nasion drzewa Vitellara paradoxa, zwanego masłoszem. Masłosz, to drzewo rosnące we wschodniej Afryce oraz północnej Ugandzie, gdzie uznane jest za świętą roślinę, którą mieszkańcy Afryki od tysięcy lat obdarzają kultem i czcią. Drzewo osiąga 15 metrów wysokości, a jego nasiona znajdują się wewnątrz żółtych lub żółtozielonych owoców. Masłosz w warunkach sawanny rośnie około 300 lat, a zaczyna owocować dopiero po około 20 latach. Zebrane nasiona są rozłupywane na drobne kawałki, a następnie prażone do momentu aż masa uzyska konsystencję pasty. Po dodaniu wody całość jest ubijana i podgrzewana do czasu oddzielenia się oleistej substancji, która jest zbierana, a gdy stwardnieje utworzy masę masła Shea.
Masło Shea jest całkowicie bezpieczne, nie podrażnia skóry i nie uczula.